Σεμινάρια OpenAIRE 4

Περιγραφή: 

Φέρε τα δεδομένα σου και μάθε πως να τα ανωνυμοποιήσεις αποτελεσματικά με το Amnesia!

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κόμβου OpenAIRE στην Ελλάδα, ξεκινά ακόμα έναν κύκλο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη της έρευνας γύρω από τη νόσο του κορωνοϊού. Σκοπός είναι η ενημέρωση για νέες εξελίξεις, η προώθηση τεχνογνωσίας και η εξοικείωση της επιστημονικής κοινότητας με τη χρήση υπηρεσιών που διευκολύνουν την ερευνητική διαδικασία. Το παρόν σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εθνικό Κόμβο OpenAIRE στην Κύπρο.

“Amnesia: ανωνυμοποίηση δεδομένων με εγγυήσεις”

Ημέρα: Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
Ώρα: 11.00π.μ - 12.30μ.μ
Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά
Κοινό: Ερευνητές, Ακαδημαϊκό προσωπικό, Ερευνητικές υποδομές και υπηρεσίες έρευνας, Βιβλιοθηκονόμοι

Το σεμινάριο πραγματεύεται την επεξεργασία ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων με τεχνικές ανωνυμοποίησης και εγγυήσεις που προσφέρονται μέσα από το εργαλείο Amnesia. Το Amnesia είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που εφαρμόζει τεχνικές k- και km- anonymity για να πετύχει εγγυημένα μη αναστρέψιμη ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων. Οι τεχνικές ανωνυμοποίησης που προσφέρει μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα σε στατιστικά με την ελάχιστη δυνατή απώλεια πληροφορίας, επιτρέποντας την επεξεργασία τους χωρίς τους περιορισμούς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας προσωπικών δεδομένων.  

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα, καθώς επίσης και για τους διαφορετικούς τρόπους συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Ανοικτή Επιστήμη. Μετά την παρουσίαση του εργαλείου, οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τις βασικές λειτουργίες του Amnesia και να πραγματοποιήσουν ανωνυμοποίηση σε δικά τους δεδομένα.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar “Amnesia: ανωνυμοποίηση δεδομένων με εγγυήσεις”, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής (εδώ).

Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του σεμιναρίου σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

      - Ελλάδα openaire@athenarc.gr

      - Κύπρος openaire-cy@ucy.ac.cy

Ημερομηνία δημοσίευσης: 

Παρασκευή, Ιούνιος 25, 2021

Τύπος επικαιρότητας: