Παράρτημα Σύρου

Περιγραφή: 

Το Παράρτημα Βιβλιοθήκης Σύρου λειτουργεί από το 2000 με την ίδρυση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Σήμερα στεγάζεται στον πρώτο όροφο του ανακατασκευασμένου κτηρίου του πρώην Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη, δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Ερμούπολης.

Ο χώρος του Παραρτήματος περιλαμβάνει το σημείο εξυπηρέτησης των χρηστών (γκισέ), το βιβλιοστάσιο ανοικτής πρόσβασης, το αναγνωστήριο με τριάντα δύο (32) θέσεις μελέτης και τέσσερα (4) τερματικά χρηστών για αναζήτηση του υλικού και χώρο προβολής οπτικοακουστικού υλικού. Στο χώρο υποδοχής υπάρχουν φωτοτυπικό μηχάνημα για τους χρήστες και ντουλάπια φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, στα οποία οι χρήστες κλειδώνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα κατά την είσοδό τους στο Παράρτημα.

Η συλλογή του Παραρτήματος Βιβλιοθήκης Σύρου αποτελείται από 6500 τίτλους βιβλίων, 21 συνδρομές σε έντυπα περιοδικά (τέσσερα εκ των οποίων δεν υπάρχουν σε άλλες ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: Design Journal, Journal of Convex Analysis, Information Design Journal, International Journal of Shape Modeling) και 1700 τεκμήρια οπτικοακουστικού υλικού. Η συλλογή περιλαμβάνει υλικό κυρίως για θέματα σχεδίασης, Η/Υ, τέχνης, μαθηματικών και μηχανικής.
Επίσης διαθέτει τη συλλογή της Γκρίζας Βιβλιογραφίας που εκπονείται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου που βρίσκονται στην Σύρο, τη συλλογή των συγγραμμάτων που διανέμονται στους φοιτητές των Τμημάτων της Σύρου μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας ΕΥΔΟΞΟΣ, καθώς και άλλες ειδικές συλλογές, όπως: πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί), σημειώσεις διδασκόντων, κ.α.

Η Βιβλιοθήκη έχει οργανωμένο το υλικό της σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ταξινόμησης και καταλογογράφησης. Συγκεκριμένα, το υλικό είναι ταξινομημένο σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης DEWEY (Dewey Decimal Classification) και καταλογογραφημένο σύμφωνα με τους Αγγλο-Αμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR 2), χρησιμοποιώντας τις θεματικές επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (Library of Congress). Η καθιέρωση των ονομάτων γίνεται από το Library of Congress Name Authorities και από τον Κατάλογο Καθιερωμένων Ονομάτων Φυσικών Προσώπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Η αναζήτηση του υλικού είναι δυνατή τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στον ενιαίο κατάλογο των έξι (6) Παραρτημάτων Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Παράρτημα προσφέρει επίσης πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών βάσεων και περιοδικών.

Η συλλογή καλύπτει τους τομείς ενδιαφερόντων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Σύρο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλος αριθμός τίτλων γενικού ενδιαφέροντος. Το Παράρτημα Βιβλιοθήκης Σύρου καλύπτει κατά βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες (γνωστικά αντικείμενα):
- σχεδίαση
- επιστήμη υπολογιστών
- τέχνη
- μαθηματικά
- μηχανική

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- Υπηρεσίες Δανεισμού (Δανεισμός, Κρατήσεις, Ανανεώσεις)
- Υπηρεσίες Διαδανεισμού (εσωτερικός διαδανεισμός, Διαδανεισμός με άλλες βιβλιοθήκες)
- Παραγγελίες άρθρων
- Μελέτη στους χώρους της Βιβλιοθήκης
- Αναπαραγωγή τεκμηρίων (βιβλίων, περιοδικών, ψηφιακών μέσων)
- Διαχείριση Βιβλίων ΕΥΔΟΞΟΥ (δανεισμός, επιστροφή, διανομή συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΥ)
- Υπηρεσίες Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Χρηστών

Το Παράρτημα Βιβλιοθήκης Σύρου εξυπηρετεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων.

Βασικός σκοπός του Παραρτήματος είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών μάθησης και πληροφόρησης των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό). Παράλληλα το Παράρτημα είναι ανοιχτό και για τους πολίτες του νησιού και επισκέπτες εν γένει.

Τηλέφωνο: 

22810 97030

E-mail: 

lib-syros-helpdesk@aegean.gr

Χάρτης: