Αναγνωστήρια

Σε κάθε Παράρτημα της Βιβλιοθήκης λειτουργεί αναγνωστήριο που είναι στη διάθεση των χρηστών/χρηστριών κατά τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού. Τα αναγνωστήρια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε οι χρήστες/χρήστριες να έχουν άμεση πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης (κύρια συλλογή βιβλίων, έντυπα περιοδικά, κτλ.) και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που διατίθεται για τις ανάγκες τους από τη Βιβλιοθήκη (σταθμοί εργασίας, τερματικά αναζήτησης, φωτοτυπικά μηχανήματα, κτλ.). Εκτός από τους χώρους των αναγνωστηρίων που επιτρέπουν τη δυνατότητα μελέτης σε πολλούς/πολλές χρήστες/χρήστριες ταυτόχρονα, υπάρχουν σε διάφορα σημεία των Παραρτημάτων και ατομικές θέσεις μελέτης.

Στους χώρους των αναγνωστηρίων, όπως και στους υπόλοιπους χώρους της Βιβλιοθήκης, οι χρήστες/χρήστριες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ομπρέλες, κτλ). Οι χρήστες/χρήστριες μπορούν να τοποθετούν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα ειδικά ντουλάπια φύλαξης που υπάρχουν στους χώρους υποδοχής των Παραρτημάτων. Ωστόσο για την κάλυψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών αναγκών επιτρέπεται στους χώρους των αναγνωστηρίων η χρήση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (τύπου tablet και laptop), προσωπικών συγγραμμάτων και λοιπού υλικού (τετράδια, μπλοκ, κτλ.), που είναι απαραίτητο για τη μελέτη.

Για την ομαλή λειτουργία του αναγνωστηρίου και την εξασφάλιση ενός ήσυχου περιβάλλοντος για μελέτη, οι χρήστες/χρήστριες υποχρεούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

  • Απαγορεύεται η ομιλία και ο θόρυβος στους χώρους των αναγνωστηρίων.
  • Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στους χώρους των αναγνωστηρίων
  • Η αναπαραγωγή ήχου κατά τη χρήση των προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (τύπου tablet και laptop) επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ακουστικών.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητών ή ποτών (καφέδες, αναψυκτικά κτλ.) στους χώρους των αναγνωστηρίων.
  • Κάθε χρήστης/χρήστρια επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μία μόνο θέση, την οποία δεν πρέπει να εγκαταλείπει για μεγάλο διάστημα, εάν θέλει να τη διατηρήσει.