Προβολή ταινίας στο Παράρτημα Σύρου

Περιγραφή: 

Αυτήν την Τετάρτη  25 Νοεμβρίου, στη συνέχεια του αφιερώματος στον μεγάλο Ρώσσο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, το Παράρτημα Σύρου θα προβάλλει το δεύτερο μέρος της αριστουργηματικής ταινίας «Ιβάν ο Τρομερός».

Ώρα έναρξης 19.00

ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ

IVAN GROZNY

Μέρος Β

Σινεφίλ 1958 | Ασπρόμ. | Διάρκεια:  85 λεπτά

Σοβιετική ταινία, σκηνοθεσία Σεργκέι Αϊζενστάιν με τους: Νικολάι Τσερκάσοφ, Λουντμίλα Τσελικόφσκαγια, Σεραφίνα Μπίρμαν

Κλασική ταινία, από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, με θέμα τις προσπάθειες του τσάρου Ιβάν να ενώσει τα διάφορα κρατίδια της Ρωσίας εναντίον των ξένων και εσωτερικών εχθρών.

Συνοπτική κριτική

Μια ταινία για την οποία δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω από τα λόγια του Λουί Μαρκορέλ: «Με το πέρασμα του χρόνου, ο "Ιβάν ο Τρομερός" θα φανεί σαν το µόνο μεγαλοφυές και απόλυτα σταλινικό έργο της ιστορίας του κινηματογράφου ταυτόχρονα αντιδραστικό και γνήσια επαναστατικό σε ό,τι αφορά την ανώτατη εξουσία, που τη δείχνει σαν τον κατεξοχήν απατηλό μύθο. http://www.athinorama.gr/cinema/movie.aspx?id=1000036

«Η επική αυτή ταινία αφηγείται τη ζωή του δεσποτικού τσάρου Ιβάν. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1940 κατόπιν αιτήματος του Στάλιν. Ο Αϊζενστάιν όμως, κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο τα δύο πρώτα μέρη εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του. Το Α΄ μέρος κυκλοφόρησε το 1945, ενώ το Β΄ λογοκρίθηκε από την κυβέρνηση και απαγορεύτηκε η διανομή του στις αίθουσες καθώς ο Στάλιν είδε σε αυτό κριτική στον δικό του δεσποτισμό. Το Β μέρος κυκλοφόρησε τελικά το 1958 μετά το θάνατο και του Αϊζενστάιν και του Στάλιν» Από το: 1001 ταινίες που πρέπει να δείτε / Steven Jay Schneider. Αθήνα: Κοχλίας, 2006.

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας  ώστε να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές και μην ξεχνάτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό χώρο στάθμευσης.

Ημερομηνία: 

25 Νοε 2015

Κατάσταση προγράμματος: 

Βιβλιοθήκη: 

Θεματικές κατηγορίες: