Δωρεά Oικογένειας Χρήστου Τραγέλλη

Περιγραφή: 

Η δωρεά μέρους της συλλογής βιβλίων του αείμνηστου Χρήστου Ιωάν. Τραγέλλη ανταποκρίνεται προς το επιστημονικό αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να οργανώσει βιβλιοθήκη αποτελούμενη από εκδόσεις της τοπικής λεσβιακής ιστορίας. Έτσι η προσφορά της οικογένειας Τραγέλλη προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περιλαμβάνει κυρίως βιβλία που αναφέρονται στη λεσβιακή ιστορία και κατά δεύτερο λόγο βιβλία που έχουν σχέση με τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Ο αριθμός των βιβλίων υπερβαίνει τους 2000 τόμους. Η συγκεκριμένη δωρεά είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της συλλογής βιβλίων λεσβιακού ενδιαφέροντος του Παραρτήματος Μυτιλήνης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία αξιοποιείται τόσο από τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Βιογραφικό: 

Ο Χρήστος Ιωάν. Τραγέλλης γεννήθηκε στην Καλλονή το 1937. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο. Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ΣΕΜ. Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών, εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ επί τριακονταετία.

Ανήσυχος, δραστήριος, φιλότιμος και δοτικός, ασχολήθηκε ποικιλοτρόπως με την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Καλλονή, που αγαπούσε υπερβολικά. Διετέλεσε για πολλά χρόνια επιτυχημένος πρόεδρος των «Εν Αθήναις Καλλονιατών» και ήταν η ψυχή της έκδοσης του μηνιαίου περιοδικού «τα Καλλονιάτικα».

Επί προεδρίας του αγοράστηκε το γραφείο για τη στέγαση του συλλόγου. Διοργάνωνε εκδρομές σε εσωτερικό και εξωτερικό και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άφησε πολύτιμο συγγραφικό έργο με βιβλία αναφερόμενα ειδικά στη λαογραφική παράδοση της Καλλονής, που θα γίνει ο οδηγός και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενεές της Καλλονής.

Τα πρώτα λαογραφικά του κείμενα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «τα Καλλονιάτικα» του οποίου είχε την ευθύνη και την επιμέλειά του επί 35 χρόνια. Με πολυετή έρευνα, ψάχνοντας σκονισμένα αρχεία και μεγάλη προσπάθεια εξέδωσε τα βιβλία:

  • το 1981 κυκλοφόρησε την πρώτη λαογραφική συλλογή με τίτλο «τα Λαογραφικά της Καλλονής Λέσβου»
  • το 1983 εξέδωσε το βιογραφικό μελέτημα του Καλλονιάτη σατιρικού ποιητή Μιλτιάδη Β. Φωτιάδη (Βεελζεβούλ),αναλύοντας συγχρόνως και το λογοτεχνικό του έργο
  • το 1986 κυκλοφόρησε το δεύτερο λαογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Παλιά επαγγέλματα της Καλλονής Λέσβου»
  • το 1999 κυκλοφόρησε «Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής»
  • το 2009 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες»
  • το 2019 εκδόθηκε το βιβλίο «Η Καλλονή της Λέσβου λίγο πριν, λίγο μετά τη Γερμανική κατοχή»
  • το 2021 εκδόθηκε το τελευταίο του βιβλίο, μια αυτοβιογραφία κατάθεση ψυχής, με τίτλο «Απάνθισμα αναμνήσεων»

Παράλληλα, επιμελήθηκε την έκδοση αξιόλογων βιβλίων, που αναφέρονται στην λαογραφία και ιστορία της Καλλονής, όπως το βιβλίο του αδελφού του Θεόφιλου Ι. Τραγέλη με τίτλο «Μνήμες» (Αθήνα 1983), του Ιωάννου Κ. Μουτζούρη με τίτλο «Η Καλλονή της Λέσβου-Συμβολή στη μελέτη της ιστορίας και της παιδείας της» (Αθήνα 1996) και την επανέκδοση του βιβλίου του Σταύρου Καρυδώνη «Τα εν Καλλονή της Λέσβου Ιερά Σταυροπηγιανά Πατριαρχικά μοναστήρια του Αγίου Ιγνατίου, Αρχιεπισκόπου Μηθύμνης» (Καλλονή 1997), την έκδοση του βιβλίου «ΛΕΣΒΙΑΚΑ, ΤΟΜΟΣ Β» του Σπύρου Κ. Αναγνώστου, το λαογραφικό και ιστορικό βιβλίο του παπά Γιώργη Ράλλη με τίτλο «τα απομνημονεύματα της ζωής μου», τα απομνημονεύματα του Αλεξ. Ελευθερίου με τίτλο « Τα απομνημονεύματά μου» και τέλος το λαογραφικό βιβλίο της Αθηνάς Κοντού- Λίτινα με τον τίτλο «Θύμησες από το Κεράμι Καλλονής» α΄ έκδοση.

Φρόντισε για την αποκατάσταση σημαντικών ιερών κειμηλίων του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής, όπως ήταν η μαρμάρινη επιγραφή, της κτίσεώς του, τις μαρμάρινες στήλες με τους ευεργέτες και τους δωρητές, την αποκατάσταση του Μυστικού Δείπνου και άλλες παλιές εικόνες του ναού.

Στις δραστηριότητές του να προστεθεί η συγκέντρωση και επιμέλεια του υλικού της λαογραφικής εκπομπής «Τα λαογραφικά της Λέσβου», που μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ2 από 4/10/85 έως 21/10/86.

Ο Χρήστος Τραγέλλης απεβίωσε το 2022.

Στο video που ακολουθεί ο Χρήστος Τραγέλλης μιλάει στην τηλεόραση της Μυτιλήνης για το περιοδικό των ξενιτεμένων Καλλονιατών «τα Καλλονιάτικα» και για τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Τύπος δωρεάς: 

έντυπη

Βιβλιοθήκη: 

Παράρτημα Μυτιλήνης