Με δύο ταινίες αυτή την εβδομάδα η Κινηματογραφική Λέσχη του Παραρτήματος Σύρου

Περιγραφή: 

Το Παράρτημα Σύρου, συνεχίζοντας για 4η εβδομάδα το αφιέρωμα στους Έλληνες σκηνοθέτης της Διασποράς, αυτή την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2016, θα προβάλει δύο ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη: «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και «Οι Τσιγγάνοι: Οι παρίες της Ουγγαρίας». Για ένα βιογραφικό του σκηνοθέτη μπορείτε να κοιτάξετε στο: http://www.myfilm.gr/1071

Α΄ταινία - Προβολή: 19.00
Πρόσωπο με πρόσωπο

1966, Διάρκεια 90 λεπτά, ασπρόμ.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης
Φωτογραφία: Σταμάτης Τρύπος
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Ηθοποιοί: Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρος Κοτσίρης

Μια πολιτική και προσωπική ταινία (film d’auteur), που καυτηριάζει την «νέα τάξη» πραγμάτων που επιχειρεί να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ολιγαρχίας. Με την ευκαιρία στιγματίζεται η καταστροφή της Αθήνας. Πρόκειται για μια μαρτυρία για την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και μια σάτιρα της ανερχόμενης τάξης των νεόπλουτων στη δεκαετία του ’60.

«Η ανηλεής σάτιρα του αστικού νεοπλουτισμού, οι συνεχείς υπαινικτικές αναφορές στην προϊστορία της μεγαλοαστικής οικογένειας όπου τοποθετείται η δράση, η προσαρμοστικότητα τού τέλεια αλλοτριωμένου «πάτερ φαμίλια» στις κατ’ εξοχήν τοκογλυφικές «επιχειρήσεις οικοδομών», η ανεκδιήγητη οικοδέσποινα με την ζωώδη αισιοδοξία, ο τεντυμποΐζων υιός, η χαμένη και πελαγωμένη μέσα σ’ αυτόν τον ηλίθιο κυκεώνα κόρη – η μόνη που διατηρεί μερικά ίχνη πρωτόγονης ανθρωπιάς και καλωσύνης – δημιουργούν έναν κωμικοτραγικό περίγυρο, μέσα στον οποίον κινείται επαγγελματικά ο νεαρός δάσκαλος των Αγγλικών». Βασίλης Ραφαηλίδης στη Δημοκρατική Αλλαγή (27/9/1966)
https://manthoulis.wordpress.com/
ταινιεσ/prosopo_me_prosopo/

Β΄ταινία - Προβολή: 20.30
Les Gitans: Les Parias de la Hongrie / Οι παρίες της Ουγγαρίας

1989, ντοκιμαντέρ, 16 mm, έγχρωμη, 52΄

Για τους τσιγγάνους της Ουγγαρίας. Ταινία για τη σειρά «Οι Τσιγγάνοι» του FR-3 και του LA SEPT (ARTE)

Ημερομηνία: 

14 Δεκ 2016

Κατάσταση προγράμματος: 

Βιβλιοθήκη: 

Θεματικές κατηγορίες: