Δωρεά Αθανάσιου Παλαιολόγου

Περιγραφή: 

Ο καταγόμενος από τη Νάπη Λέσβου, κύριος Αθανάσιος Παλαιολόγου, ο οποίος για πολλά έτη διαβιούσε και δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στις ΗΠΑ, αναδεικνύεται στις 10 Ιουλίου 2019 μεγάλος ευεργέτης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιχορηγώντας την με το ποσό των 600.000 δολαρίων Αμερικής. Το έγγραφο της δωρεάς υπογράφηκε ενώπιον των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη στις 10 Ιουλίου 2019, η δε δωρεά έγινε αποδεκτή από την Σύγκλητο του Ιδρύματος με την υπ΄αριθμόν 09/16/07/2019 απόφασή της.

Ο κος Παλαιολόγου, έχοντας και ο ίδιος εργασθεί για πολλά έτη ως δάσκαλος στις ΗΠΑ και τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τους νέους, αποδίδει μεγάλη σημασία στην παιδεία και στις ευκαιρίες που αυτή παρέχει στον άνθρωπο. Με την δωρεά του θέλησε να συμβάλλει στην προαγωγή της μόρφωσης των νέων της γενέτειράς του, της Λέσβου και στην καταπολέμηση της αμάθειας, την οποία θεωρεί το μεγαλύτερο κακό.

Για την δωρεά του προς την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κος Αθανασίος Παλαιολόγου τιμήθηκε από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διοματάρη, και δέχθηκε ευχαριστήριο τηλεφώνημα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκτενής αναφορά στην δωρεά του προς την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έγινε τόσο από τον τοπικό όσο και από τον Αθηναϊκό Τύπο.

Η δωρεά του κου Παλαιολόγου αποτελεί χειρονομία υψηλού συμβολισμού όχι μόνον ως ένδειξη αγάπης ενός αποδήμου Λεσβίου, προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που εδρεύει σε αυτήν, αλλά και ως η διαρκής παρακαταθήκη ενός ανθρώπου που πολλών ανθρώπων «ίδεν άστεα και νόον έγνω» προς τους νέους για την αξία της μόρφωσης και της παιδείας.

Επίσης, έχοντας ο ίδιος ενστερνισθεί την κινέζικη παροιμία "Αν προγραμματίζετε για ένα χρόνο φυτέψτε ρύζι. Αν προγραμματίζετε για δέκα χρόνια φυτέψτε δέντρα. Αν προγραμματίζετε για εκατό χρόνια εκπαιδεύστε τα παιδιά σας", η χειρονομία του αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον του τόπου.

Τέλος, όπως αναφέρεται και στο ευχαριστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τον κο Παλαιολόγο, η πράξη του αποτελεί ένα απτό παράδειγμα διάθεσης των χρημάτων προς όφελος του συνόλου.

Βιογραφικό: 

Ο κύριος Αθανάσιος Παλαιολόγου γεννήθηκε στην Νάπη Λέσβου, το 1928. Γονείς του ήταν ο Γεωργίος και η Σοφία Παλαιολόγου. Η αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο συνέπεσε σχεδόν με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου. Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, μετά την ασθένεια του πατέρα του από πλευρίτιδα, κλήθηκε να αναλάβει ο ίδιος ως το μεγαλύτερο άρρεν παιδί της οικογένειας, σε ηλικία μόλις 13 ετών, το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων. Ο αγώνας για υποστήριξη της οικογένειάς του και τον επιούσιο, του στέρησε όχι μόνον την ανεμελιά της ηλικίας του αλλά και την δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του (φοιτούσε στην Αστική Σχολή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου) προς τις οποίες είχε ιδιαίτερη έφεση και ζέση.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, μετέβη το 1956 στην Μασαχουσέτη, των ΗΠΑ, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του θείου του. Διδάχθηκε την αγγλική από τρεις εξαδέλφες του οι οποίες ήταν δασκάλες και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές.

Το 1958 μετώκησε στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην Santa Clara Valley, την αργότερα επωνομαζόμενη Silicon Valley. Εκεί εργάστηκε και συνάντησε ανθρώπους που τον βοήθησαν πολύ, όπως τον Richard Mansaw, ο οποίος ήταν Καθηγητής Ψυχολογίας στο San Jose City College. Μετά από παρότρυνση του, φοίτησε επί δύο χρόνια στο προαναφερθέν Κολλέγιο και συνέχισε τις σπουδές του στο San Jose State University από το οποίο και απεφοίτησε το 1973, με πτυχίο Γεωγραφίας. Επειδή σκεφτόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με την διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα». Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο San Francisco State University, το 1975 και την ίδια χρονιά, επέστρεψε στην Ελλάδα. Δίδαξε για λίγους μήνες την αγγλική γλώσσα σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών στο Νέο Ψυχικό και στο Δερβένι αλλά στην συνέχεια, λόγω των μη ικανοποιητικών απολαβών του, επέστρεψε στο San Jose. Για λίγους μήνες εργάστηκε στην ΙΒΜ.

Από το 1976 έως το 1993 που συνταξιοδοτήθηκε, εργάστηκε στο Defense Language Institute in Monterey, όπου δίδασκε Ελληνικά. Toν Οκτώβριο του 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Βάρκιζα, ενώ το 2015 επέστρεψε στην Λέσβο.

Ο δωρητής Αθανάσιος Παλαιολόγου

Τύπος δωρεάς: 

χρηματική

Βιβλιοθήκη: 

Παράρτημα Μυτιλήνης