Αναγνωστήρια

Σε κάθε Παράρτημα της Βιβλιοθήκης λειτουργεί αναγνωστήριο που είναι στη διάθεση των χρηστών κατά τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού. Τα αναγνωστήρια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης (κύρια συλλογή βιβλίων, έντυπα περιοδικά, κτλ.) και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που διατίθεται για τις ανάγκες τους από τη Βιβλιοθήκη (σταθμοί εργασίας, τερματικά αναζήτησης, φωτοτυπικά μηχανήματα, κτλ.). Εκτός από  τους χώρους των αναγνωστηρίων που επιτρέπουν τη δυνατότητα μελέτης σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, υπάρχουν σε διάφορα σημεία των Παραρτημάτων και ατομικές θέσεις μελέτης.

Στους χώρους των αναγνωστηρίων, όπως και στους υπόλοιπους χώρους της Βιβλιοθήκης, οι χρήστες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ομπρέλες, κτλ). Οι χρήστες μπορούν να τοποθετούν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα ειδικά ντουλάπια φύλαξης που υπάρχουν στους χώρους υποδοχής των Παραρτημάτων. Ωστόσο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών αναγκών των χρηστών επιτρέπεται στους χώρους των αναγνωστηρίων η χρήση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (τύπου tablet και laptop), προσωπικών συγγραμμάτων και λοιπού υλικού (τετράδια, μπλοκ, κτλ.), που είναι απαραίτητο για τη μελέτη.

Για την ομαλή λειτουργία του αναγνωστηρίου και την εξασφάλιση ενός ήσυχου περιβάλλοντος για μελέτη, οι χρήστες υποχρεούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

  • Απαγορεύεται η ομιλία και ο θόρυβος στο χώρο του αναγνωστηρίου.
  • Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του αναγνωστηρίου.
  • Η αναπαραγωγή ήχου κατά τη χρήση των προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (τύπου tablet και laptop) επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ακουστικών.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητών ή ποτών (καφέδες, αναψυκτικά κτλ.) στο χώρο του αναγνωστηρίου.
  • Κάθε χρήστης επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μία μόνο θέση, την οποία δεν πρέπει να εγκαταλείπει για μεγάλο διάστημα, εάν θέλει να τη διατηρήσει.